APPARATUUR




De Ambechip zorgt voor de codering en de decodering van het digitale signaal. In feite is het een versleuteling van Icom. Het DStar signaal is dus niet alleen digitaal maar het is ook nog eens versleuteld. Het printje hierboven of een variant is dus het printje dat in de radio wordt geplaatst als je kiest voor de zogenaamde DStar optie.

Een van de kenmerken van DStar is dat het dus allemaal ICOM is! Dat is tegelijk ook de kritiek van veel zendamateurs. Dat DStar daardoor duurder is, is een fabeltje.
Wellicht zijn er OM's die geen geld willen uitgeven aan de hobby. Dan is DStar duur, maar vissen of darten ook een dure hobby. Als het allemaal niks mag kosten dan stop maar met de hobby.
Een vergelijkbare radio van een ander merk die geen DStar heeft maar wel digitale mode, aprs, zit in dezelfde prijsklasse.




Een veel gebruikte DStar radio is de E92D portofoon.
Een goede prijs/kwaliteit verhouding. 2 meter en 70 centimeter FM en DStar. 5 Watt. Flink wat geheugens, een aanrader voor iemand die met DStar wil beginnen.

Voor deze portofoon is ook een microfoon verkrijgbaar met ingebouwde gps ontvanger. Bij iedere PTT wordt het gps signaal als digitale informatie in het DStar signaal meegestuurd en kun je de positie op Google-maps zien. Het nadeel van deze microfoon is de prijs. Bovendien is de microfoon erg kwetsbaar. Even verkeerd gebruiken en hij is defect.

ICOM 705: INTRODUCTIE 2020, LATER DOOR CORONA
Reeds lange tijd aangekondigd en medio 2020 nog niet verkrijgbaar in Nederland is de Icom 705.
Een compacte radio, SDR, met D-Star mode. De radio is ontworpen voor mobiel gebruik, met gering vermogen en een accu. Maar door het mooie display zal deze radio ook op veel plekken als basis station gebruikt gaan worden. HF, VHF, UHF en SHF alles in één "doos". 


Medio 2021 is de Icom 705 in Nederland goed verkrijgbaar voor een prijs rond de 1460 Euro.
De radio is ontworpen om portable te gebruiken maar doet het ook uitstekend in de shack, het is maar net wat je wilt.
Hij is iets kleiner dan de 7300, maar het display is exact hetzelfde.
Op de achterzijde van de 705 zit de accu. 
Bij gebruik op accu is het zendvermogen gereduceerd tot max 50%.
Zo kun je met deze radio op 2 meter FM 10 Watt maken als de voeding eraan zit, en max 5 Watt op accu. 
Voor de prijs van 1460 Euro krijg je héél veel!!!
Allereerst een HF transceiver met een geweldige ontvangst! De SDR doet het geweldig en kan gerust de strijd aan met veel duurdere "conventionele" radio's.
Er zit een voicekeyer in, een RTTY decoder, een SWR functie, uitgebreide meters, display kun je laten weergeven wat je maar wilt: de breedte van het spectrum kun je instellen tot ongeveer 2 MHZ breed (zo kun je bijvoorbeeld bijna de hele 2 meterband in 1 klap monitoren in de waterval! en zie je meteen waar iets te doen is.
Het DSTAR deel kent twee functies: gewoon als DSTAR radio, of als directe gateway, dat wil zeggen, je verbind de radio via Wifi met het internet en je spreekt rechtstreeks digitaal, dus zonder zenden.
De programmeersoftware kun je bij Icom gratis downloaden. Met name om DSTAR te programmeren is dit erg handig. Complete files kun je tegenwoordig overal downloaden. Maar het is natuurlijk veel beter om dit zelf te begrijpen en ook zelf te doen!
Je sluit de radio via USB aan op je PC en klaar. Ook de digitale besturing voor bijvoorbeeld FT8 is compleet ingebouwd, dus geen interface of catkbabels of soundcardinterface nodig, dit loopt allemaal via de ene usb kabel.  






Op het display zie je links boven staan: DV: de radio staat in de DSTAR mode. Beneden de frequentie zie je de message regel: de hotspot zend het signaal uit dat de hotspot is gelinkt met DCS007L.


De accu op de achterzijde, zelfde formaat en ook uitwisselbaar met de accu van bijvoorbeeld de Icom ID51 portofoon.

*****



Vanaf 2019 is de Icom IC-9700 in Nederland verkrijgbaar. De opvolger van de Icom 910.
Het uiterlijk is gelijk aan de Icom IC-7300 HF radio.
De IC-9700 is standaard uitgerust met DSTAR.


Vanaf 2017/18 wint MMDVM terrein.
Meer hierover op deze site onder mini-prive-hotspot-of-dongel
Ook de Openspot 2 verscheen in 2018
Meer over de OS2 onder: mini-prive-hotspot-of-dongel







Vanaf 2012 is de UP4DAR op de markt, Universal Platform for Digital Amateur Radio.
Website: www.up4dar.de

Dit platform kan, aangesloten op een FT7800 van Yaesu of iedere andere radio met 9k6 data-aansluiting of een zelf gemodificeerde Condor van 40 Euro, worden ingesteld als een complete DStar radio. Men kan op dit kastje een microfoon aansluiten en er zit een audio uitgang op.
De werking is dan:
Je spreekt door de micro, signaal gaat in dit kastje, er wordt DStar van gemaakt doordat hierin ook de Ambe-chip zit, en het gecodeerde DStar signaal wordt uitgezonden door de FT7800. Je kunt zenden naar een hotspot of naar een andere DStar radio.

Heb je al een DStar radio, dan kun je dit platform ook configureren als hotspot. Hiervoor sluit je er een FT7800 op aan en een internet netwerkkabel. Er zit dus ook een mini-pc in dit platform.

Tenslotte kun je met dit platform ook rechtstreeks op het netwerk, in dat geval spreek je in de microfoon en sluit je het platform aan via internet. Je spreekt dus rechtstreeks op het DStar netwerk zonder radio.

Of anders gezegd: de UP4DAR kun je configureren als:
- DStar radio
- DStar hotspot
- Blauwe Dongle

In 2018 hebben de makers feitelijk de stekker uit het UP4DAR project getrokken. Er komen geen updates meer en de eigenaren hebben pech gehad!

Vanaf 2014 is Guus PE1PLM gestart met zijn DV-Mega project, een opensource DStar oplossing voor de knutselaar. Beslist te moeite waard om te bezoeken is de website waar je ook e.e.a. kunt bestellen:

Hieronder enkele afbeeldingen van DV-Mega:



Hieronder: Icom 2820


In 2015 komt de Witte Dongel (DV4Mini), een Dongel met een lage prijs en de mogelijkheden om 4 digitale modi aan te kunnen: DSTAR, DMR, FUSION en P25


Foto hierboven: DV4MINI
De DV4MINI is een USB stick-achtige dongel. Je sluit deze aan op een PC of Raspberry. Op de foto hieronder zie je een klein schermpje dat is aangesloten op de Raspberry. De software is een kant en klaar gedownload image. De DV4MINI is geschikt voor DMR-DSTAR-C4FM-P25-DPMR. Voordeel is de relatief lage aanschafprijs. Technisch gezien is er enige kritiek over de manier waarop de makers omgaan met de digitale signalen en de protocollen. De vraag is of je je hier als eindgebruiker druk om moet maken. Net als de OpenSpot hieronder is de DV4MINI verkrijgbaar bij Hamshop in Nederland.








De OPEN-SPOT van Shark-RF:  https://www.sharkrf.com/


Medio 2016 komt de OpenSpot op de markt. Een alles-in-een doosje dat werkelijk plug and play is. Werkt voor DMR volledig als een repeater (je stuurt dus met de DMR radio de repeater) en is verder geschikt voor alle gangbare DStar netwerken en is ook geschikt voor C4FM. Er is geen computer of Raspberry meer nodig. Je sluit de OpenSpot aan met een netwerkkabel op je router. Via een PC of tablet of smartphone log je in op het IP adres. Via de webserver die in de OpenSpot zit, kun je de zaak configureren. Hét grote verschil lijkt op dit moment dat
a. Er geen Raspberry meer nodig is (En dus ook geen "gezeur" meer over software!!!)
b. Met name bij DMR je via de porto OpenSpot kunt sturen zoals je normaal ook bij een repeater zou doen (Bij soortgelijke "dongels").
Net als bij de UP4DAR ben je als gebruiker wel aangewezen op updates van de maker van de OpenSpot bij netwerkveranderingen.

De OpenSpot "onder de motorkap".








Waarschijnlijk is de 2820 de meest verkochte Icom DStar radio. 2 meter en 70 centimeter. 50 Watt. FM en DStar met standaard een gps ontvanger. Een hele goede ontvanger, een prachtiger radio. Uitstekend voor in de auto (frontje kan los, radio kan bijvoorbeeld in de kofferbak) en thuis in de shack handig vanwege het grote zendvermogen. Als de hotspot iets verder weg staat erg handig. Beide ontvangers werken tegelijk! Bij DStar gebruik gaat de tweede ontvanger dicht.




De 880 van Icom is het kleinere en goedkopere broertje van de 2820. Maar ook 50 Watt!





Een 23 cm radio van Icom



Een HF radio met 2 meter, 70 cm. En als optie is leverbaar DStar en 23 cm.
Dit is dus ALLES IN EEN!
Een schitterende radio waar wel een prijskaartje aanhangt!

Hieronder een foto van PD4RS van het display van de Icom 9100. Hij werkt op DStar via de hotspot van PD4RS (144.925 Mhz) en laat beneden zien wat hij ontvangt.





In het najaar van 2012 is deze Icom portofoon op de markt gekomen. 2 meter en 70 cm. FM en DStar met ingebouwde GPS ontvanger. Mooi display en ook een mooi prijskaartje hi!
Begin 2013 komen de eerste amateurs on-air met de ID-51 waarbij meteen opvalt hoe mat en dof de modulatie is. Jammer voor zo'n porto! Foutje van Icom!




Eveneens nieuw in het najaar van 2012 deze Icom 7100, het kleinere "mobiele" broertje van de 9100. HF+2+70+DStar met touchscreen. Helemaal nieuw, toch lijkt het een beetje op een klokradio uit 1980 (hi!).


Eind 2013 verscheen de 5100, de "opvolger" van de 2820.


In 2016 komt Kenwood met een Portofoon op de markt die ook DStar aan boord heeft. De prijs is tamelijk fors maar de radio is dan ook voorzien van allerlei snufjes, en een prachtig TFT kleurendisplay. Als je je verdiept in de mogelijkheden dan valt de prijs best mee!




In de DStar shack kom je ook de rode en de blauwe dongel tegen.
Niet alleen de kleur is verschillend. Het zijn twee verschillende dongeltjes die wél allebei voor DStar bedoeld zijn.


Met de blauwe dongel kun je aan DStar doen via de pc. In de blauwe dongel zit een Ambechip die het DStar signaal codeerd en decodeerd. Met de microfoon van de pc kun je "zenden" en uit de luidspreker van de pc klinkt het ontvangen DStar signaal. Je zit dus te zenden en te ontvangen via internet. Er komt dus géén rf signaal of radio aan te pas.




De rode dongel heet formeel DVAP (Digital Voice Access Point).
Hierboven de foto met het dekseltje van het doosje af. In de rode dongel zit géén ambechip. De rode dongel doet dus NIET DStar coderen en decoderen. Dat gebeurt bij het gebruik van de rode dongel in de DStar radio. Je hebt dus een DStar radio nodig om de rode dongel te kunnen gebruiken. Wat doet de rode dongel dan?
Feitelijk is de rode dongel een minihotspot. Er zit een mini 2 meter zend/ontvanger in. Met de software stel je een frequentie in en de DStar radio zet je op dezelfde frequentie.
De rode dongel hangt via de usb aan de pc waarop de DVAP software draait.
Van de gateway haalt de DVAP het digitale gecodeerde DStar signaal af en zendt dat uit. Als je dat in FM beluistert klinkt dat als het geratel van packet. De DStar radio ontvangt dat signaal en de ambechip in de DStar radio zet dat om naar verstaanbare audio. En andersom. Feitelijk is de DVAP dus een hotspot voor in en om het huis. Dus bijzonder handig om mee te nemen op reis! 



En tenslotte hebben we de DStar hotspot.
Het principe is dat van de rode dongel, alleen met losse comonenten.
Wie een hotspot wil opzetten heeft dus nodig:
PC met internet en Hotspot software (zie links)
Hotspot print (zie links)
Een radio die packet kan zenden/ontvangen, bijvoorbeeld een Yaesu FT7800.
Als die Yaesu 7800 aan een fatsoenlijke buitenantenne is aangesloten en het zendvermogen staat op 10 Watt is het bereik al aanzienlijk! Let op: er is een ATOF nodig voor een hotspot!!!


Op de foto een print, het betreft een ouder model zoals die destijds door Satoshi geleverd werden.
De werkwijze van de hotspot is alsvolgt:
Op de pc wordt het hotspot programma geinstalleerd.
De print wordt via de usb aangesloten op de pc en de pc moet met internet zijn verbonden.
De print wordt ook aangesloten op de packet in/uitgang van bijvoorbeeld een Yaesu FT7800.
Feitelijk is de hotspot print een soort modem.
De Hotspot doet niet coderen of decoderen. Wel doet de software enkele codes die niet via de ambechip zijn versleuteld weergeven op de pc zodat de beheerder van de hotpsot kan zien wat er gaande is. Als je de kabel naar de radio zou splitsen in TX en RX en hiervoor twee apparte radio's zou gebruiken, en in de software op de juiste plaats een "vinkje" zou zetten, heb je een DStar repeater. De hardware bij een DStar hotspot of repeater is exact hetzelfde.

Hieronder een Mini Hotspot, een combinatie van een Raspberry Pi en een DVAP.



De Raspberry Pi is een mini computer die draait op Linux. Deze zit in het witte doosje. Via het netwerk kun je met een VNC programma de Raspberry programmeren, besturen en regelen, vergelijkbaar met Teamvieuwer. Op een USB poort van de Raspberry is de DVAP aangesloten.
De voeding krijgt de Raspberry via een 5 Volt USB adapter. Internet krijgt de Raspberry via een Nano Wifi adapter, zwarte blokje links in de Raspberry, boven de USB plug.


Mini Hotspot, één kabel voor de voeding.

Ook Satoshi biedt weer printjes aan en lijkt hiermee weer terug te zijn van weg geweest: http://www.d-star.asia/index.html.en


Op de foto hierboven gaat het om een hotspot print met een geintegreerde computer.