FUSION / C4FM

FUSION / C4FM



In 2013 is Yaesu gekomen met een systeem dat FUSION heet.
De modulatietechniek is C4FM.
De bandbreedte is 12,5 Kc (Narrow FM) en de baudrate 9k6 (4800 baud data met twee bits per symbool).
Fusion maakt gebruik van zelfde AMBE-chip die ook DMR gebruikt.
Net als bij DStar kan er ook data verzonden worden (de ervaring leert dat bij Star van deze mogelijkheid niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt door zendamateurs).

Op dit moment heb je dus een Yaesu radio nodig om met Fusion aan de gang te kunnen.
Het DVMega project heeft medio 2015 aangekondigd met updates te komen waardoor de Raspberry Pi Radio ook Fusion aankan. Maar dat is er momenteel nog niet.

Wie een radio heeft die Fusion kan, heeft in Limburg twee mogelijkheden:
- Een Belgische repeater (Even googelen naar Fusion Repeaters Belgie). Bijvoorbeeld ON0DST!
- Een Witte Dongel (DV4Mini). Op dit moment is de Witte Dongel de enige mogelijkheid om op het Fusion netwerk te komen. En dat werkt prima!




De foto is van een Yaesu FT991. Via Fusion komt HB3YZE binnen via de Witte Dongel op 439.675 Mhz.

Het eerste grote opvallende verschil:
Er is weinig nodig om aan de gang te kunnen. Waar men met DMR heel wat moet programmeren is bij Fusion alleen nodig dat de call van de eigenaar in de radio is geprogrammeerd. Routing signalen (zoals RPT1 en RPT2 bij Star) worden niet meegezonden. Het is dus een stuk eenvoudiger.

Het lijkt erop dat Yaesu heeft geleerd van Icom en DStar. Want Icom leverde fabrieksrepeaters en menige amateur ging dankzij Satoshi zelf een hotspot in elkaar zetten. Yaesu komt nu meteen met een goedkope hotspot. De naam is Wires-X. Een doosje dat feitelijk een node-adapter is, zeg maar de interface tussen internet en de radio. Aan de ene zijde sluit je een LAN kabel aan en aan de andere zijde een radio. En dan heb je een Fusion Hotspot. Er zit software bij waarbij je je kunt aanmelden bij de Master van het wereldwijde Fusion systeem. Dat is dus iets anders dan het door DCS in het leven geroepen FCS netwerk waar je met de DV4Mini op kunt. Waarschijnlijk zal Yaesu het eigen netwerk gesloten houden voor homebrew Dongeltjes. Dat zal de tijd leren.


Het heeft bij Yaesu een andere naam maar voor rond de 100 Euro is deze hotspot te koop!

Medio 2015 zijn er twee netwerken voor Fusion:
1. Het wereldwijde Yaesu netwerk. Waar men bij Star spreekt van reflectoren daar spreekt Yaesu van Rooms. Feitelijk is een reflector ook niets anders dan een chatroom, een knooppunt van verbindingen.
Hier zie je op internet het dashboard van dit systeem: Wires-X netwerk
2. Het zogenaamde DCS Fusion netwerk. Op dit netwerk kom je met de Witte Dongel. Slim natuurlijk van de makers van de DV4Mini om zelf een Fusion reflector te openen, zo kun je inderdaad de Dongel verkopen voor Fusion, maar daarmee kom je nog niet op het wereldwijde Yaesu netwerk. Dat netwerkverhaal is trouwens voor alle digitale modi vergelijkbaar, helaas! Dat is commercie v.s. amateurs die met liefde voor de radiohobby hun verbindingen willen maken. Die spanning zal altijd blijven bestaan, waarschijnlijk.
Hier zie je op internet het dashboard van dit systeem: DCS Fusion Dashboard



GPS, Foto's en data versturen, het kan allemaal.

Dit is de Fusion fabrieksrepeater.