WAT IS DSTAR?

 

Foto: DStar transceiver Icom 2820

DSTAR is momenteel een populaire digitale zendtechniek.
De eindtrap van een radio blijft analoog zou je kunnen stellen. Vergelijk bijvoorbeeld Wifi of onze mobiele telefoon. Nederland staat vol met digitale zendmasten. Je eigen draadloze router is niets anders.

D-STAR is de afkorting voor Digital Smart Technologies for Amateur Radio en is afkomstig uit Japan.
DMR is de afkorting voor Digital Mobile Radio.
Parallel aan elkaar (en nog niet uitwisselbaar) zijn deze twee systemen momenteel bezig aan een flinke opmars wereldwijd. Er zijn netwerken ontstaan waaraan repeaters of hotspots zijn gekoppeld.
 
Status 2013: DSTAR: Er is een netwerk van zeer actieve DSTAR Amateurs en je zou kunnen spreken van een landelijk dekkend netwerk van hotspot en repeaters en enkele honderden DSTAR Amateurs.
Wat DMR betreft is Nederland nog "doof".
Status 2016: In 2015 zijn tal van Hytera fabrieksrepeaters neergezet en is er sprake van een landelijk dekkend netwerk. Het aantal Dongels op DMR is nog groter door de komst van de DV4MINI.
 
Met een Icom 2820 kun je een zendvermogen maken van 50 Watt, aangesloten op een gemiddelde antenne kun je hier een behoorlijke afstand overbruggen. Meestal is er binnen het bereik wel een hotspot of DStar repeater actief zodat je op het netwerk kunt komen.



Foto: DStar portofoon van Icom




Het principe van DStar zou kort alsvolgt kunnen worden omschreven:
Technisch gezien zou je een DStar signaal kunnen vergelijken met een 9k6 packetsignaal dat volgens een protocol is gecodeerd. Dit protocol is opgeslagen in een chip die in iedere Icom DStar radio zit. Hier zijn we meteen bij een nadeel van DStar: het monopoly van Icom.
 
Update 2012: Inmiddels is er ook een Universal Platform for Digital Amateur Radio te koop. Duidelijk goedkoper dan een Icom DStar radio kun je hiermee een echte DStar radio samenstellen door het platform aan te sluiten op bijvoorbeeld een FT7800.  Meer info hierover bij de DStar apparatuur op deze website.
 
Het digitale DStar signaal bevat data en voice. De data kan bijvoorbeeld gps informatie bevatten of informatie voor callsignrouting, vergelijk de werking van een gsm.
Het grootste deel van het DStar signaal bestaat uit voice en deze kan of rechtstreeks via de ether ontvangen worden door een andere DStar radio of, en dat biedt heel wat voordelen, een hotspot of repeater die gekoppeld is aan een netwerk. Een hotspot is een soort simplex repeater, een interface van rf naar internet. Wereldwijd zijn zo heel wat repeaters die zijn gekoppeld aan een DStar netwerk. In Nederland zijn er talloze hotspots die door zendamateurs in bedrijf worden gehouden.
Hieronder een grafische weergave van het principe van een hotspot.



De afbeelding toont een zogenaamde hotspotprint, de interface die de koppeling vormt tussen pc en hotspot. Om zelf een hotpsot te bedrijven heb je dus nodig:
- Hotspot print (diverse soorten verkrijgbaar rond de 100 Euro)
- Een radio die 9k6 data kan ontvangen en uitzenden, bijvoorbeeld een FT7800 van Yaesu of een gemodificeerde Condor
- Een computer waarop de Hotspot software draait (diverse auteurs hebben software geschreven die gratis is te downloaden)
Een antenne.
Let op: Voor het in bedrijf stellen van een hotspot is een A.T.O.F. (Algemene Toestemming Onbemand Frequentiegebruik van Agentschap Telecom) nodig!
Je kunt natuurlijk ook de radio op laag vermogen zetten en een dummyload i.p.v. een antenne gebruiken. Dan heb je feitelijk hetzelfde met een beperking voor rondom het huis.
 




De rode Dongle, de DVAP (Digital Voice Access Point) is eigenlijk een minihotspot, maar dan alles in één. Er zit een ingebouwde 2 meter transceiver in. Handig dus om mee te nemen op vakantie. In een hotel heb je Wifi nodig, een laptop en de DVAP en je kunt op het netwerk!

De DVRPTR, een Duits initiatief vanaf 2012