MINI PRIVE HOTSPOT OF DONGEL

Veel termen worden gebruikt voor hetzelfde wanneer het gaat om een privé hotspot.
Hiermee bedoelen we een hotspot met laag vermogen voor rondom het huis en alleen voor eigen gebruik.

Dit is een Dongel, een gewone hotspot op dummyload, een RaspberryPi Radio van DVMega, een DV4MINI, een DVAP, allemaal namen voor hetzelfde.

Een hotspot heeft doorgaans een zendvermogen van 10 tot 25 Watt. En heeft dus een zendbereik voor de brede omgeving.

Een mini hotspot voor privé gebruik is technisch exact hetzelfde maar dan met een zeer gering zendvermogen en bereik.

Jaren geleden was het eerste op dit gebied de DVAP.
Te bestellen in de VS voor ruim 200 Euro.
Die werkt nog steeds prima voor DStar.
Deze werkt op een Windows PC met de software uit de yahoo groepen PCREPEATERCONTROLLER en IRCDDBGATEWAY.
Of op een Raspberry PI waarbij je als software kunt gebruiken WESTERN DSTAR of 3STAR. Je kunt een kant en klaar schijfimage downloaden en als modem DVAP selecteren.
Op de foto hieronder de DVAP aangesloten (zelfs vastgesnoerd!) op de Raspberry.Een andere mogelijkheid voor een Mini privé hotspot is een gewone hotspot die je niet aansluit op een buitenantenne maar op een dummyload. Dan heb je exact hetzelfde. Dan is er ineens geen ATOF meer nodig. Zie hiervoor de pagina JE EIGEN HOTSPOT maken op deze website.

In 2016 zijn er inmiddels naast de DVAP andere Dongels op de markt.
Zo is er de DVMEGA Raspberry Pi radio. Op de Raspberry prik je deze module die in feite een combinatie is van een GMSK modem en een mini dualband transceiver. Met een zeer gering zendvermogen heb je zo een hotspot voor in en om het huis. De software kun je downloaden bij WESTERN DSTAR of bij 3STAR.
Zie de foto hieronder.
Sinds 2015 is de DV4MINI op de markt. Ook een kleine usb stick achtige Dongel met laag vermogen. Werkt eigenlijk hetzelfde als de DVAP maar dan met andere software.
De DV4MINI werkt ook op DMR en FUSION en is in die zin een graag gewilde dongel. De software is eigen en kun je bij DV4MINI downloaden, zowel voor de Windows PC alsook om de DV4MINI te laten lopen op een Raspberry. Foto DV4MINI zie hieronder. Het onderste deel is een Volt en Ampere meter (2 Euro bij Alibaba) en hoort niet bij de DV4MINI.Vanaf medio 2016 is de OpenSpot verkrijgbaar! De eerste gebruikers zijn enthousiast!
Zie ook het hoofdstuk apparatuur op deze website!